baner ЋИРИЛИЦА
LATINICA
ENGLISH

razvojne norme
0-2 godine
2-3 godine
3-4 godine
4-5 godina
5-7 godina


Pričajmo!
logoped?
komunikacija?
govorni organi?
sluh?
nervne strukture?


Problem?
alalija?
afazija?
disfagija?
disfazija? 
disfonija?
disgrafijA?
diskalkulija?
dislalija?
disleksija?
dispraksija?
mucanje?
...

novosti

Od rođenja do 24 meseci

Ovo je kratak pregled - šta i kada možete čuti u toku jezičkog razvoja Vašeg deteta:

2 meseca: guče, proizvodeći duge vokale kao “oo” “aa” i “ee”

4 meseca: na majčin glas se oglašava gukanjem

6 meseci: Brblja koristeći suglasnike i samoglasnike (B, M, T, P,,... Na primer: "ba-ba")

7 ½ meseci: Reaguje na poznate reči i imena

10 meseci: Pokazuje predmete rukom, ljuti se i za svoje zahteve; izmišlja reči

12 meseci: Izgovara prve prave reči, kao što su "mama" i "tata", ime brata i sestre, imenuje delove tela, nazive životinja i imitira zvuke iz prirode (npr. "av-av", kao odgovor na pitanje "Kako kaže kuca?")

14 meseci: Prepoznaje predmete u svojoj okolini. Izvršava jednostavne naloge kao što je: “Daj loptu”

18 meseci: Izgovara oko 50 reči. Koristi glagole (npr. "Mama daj!"). Zainteresovano je za predmete i dešavanja, često zapitkuje kako bi saznalo ime nekog predmeta

24 meseca: Izražava se prostim rečenicama, kao što je “Pije mleko” ili “Igra lopta”. Često koristi reči NE i MOJE. Razume većinu onoga što mu pričate, i zna svoje ime.


ALARM!
( Ovo su razvojna odstupanja koja zahtevaju hitnu reakciju, kako bi se što pre utvrdio uzrok i u skladu sa tim stimulisao dalji jezički razvoj)


* Dete ne gleda u Vas kada mu se obraćate, nije zainteresovano (pri ovome mislimo na kratkotrajnu pažnju - da sasluša pitanje, a ne npr. da može da sasluša "Ivicu i Maricu" od početka do kraja)
* Dete Vas ne razume, npr. neće se okrenuti prema lopti koja je u prostoriji, na pitanje "gde je lopta" sve dok je Vi rukom ne pokažete
* Ne pokušava da govori, ne ponavlja za Vama reči ni u igri, ako nešto želi od Vas isključivo se koristi gestom ili metodom "vučenje za rukav"
* Dete govori, ali vrlo nerazumljivo, i kao da Vas ne čuje ako Vas istovremeno i ne gleda (Proverite odmah- pozovite dete koje Vam je okrenuto leđima i na većoj udaljenosti od Vas, pokušajte sa različitih strana, da proverite kako lokalizuje izvor zvuka. Isprobajte u tišini i u različitim nivoima buke - uz uključen tv, u društvu, na ulici,...)


Pročitajte Savetnik za stimulaciju jezičkog razvoja deteta i popunite Upitnik >>>

Napomena:
Tekstovi na ovom sajtu su isključivo informativnog tipa. Oni nisu zamena za stručni savet specijaliste. Date informacije nemojte shvatiti kao nešto čime možete odrediti dijagnozu ili tretirati određeni problem bez konsultacije stručnog lica. Molimo Vas da se konsultujete sa stručnim licem ukoliko imate bilo kakva pitanja o zdravstvenom stanju Vas/Vašeg deteta.

03.02.2011. © Speak Up
alfkidsroditelj_portalstudiocentar