baner ЋИРИЛИЦА
LATINICA
ENGLISH

razvojne norme
0-2 godine
2-3 godine
3-4 godine
4-5 godina
5-7 godina


Pričajmo!
logoped?
komunikacija?
govorni organi?
sluh?
nervne strukture?


Problem?
alalija?
afazija?
disfagija?
disfazija? 
disfonija?
disgrafijA?
diskalkulija?
dislalija?
disleksija?
dispraksija?
mucanje?
...

novosti

 

NERVNE STRUKTURE
Nervni sistem u funkciji jezika

Nervni sistem uspostavlja vezu organizma sa spoljašnjim svetom, ali i dvosmernu vezu unutar samog organizma. Mozak, kao vrhovni kontrolor organizma upravlja i koordiniše i našim govorom, odnosno čitavim jezičkim sistemom.

Šta sve može biti problem:
Dete je nezainteresovano za komunikaciju sa drugim osobama, ne odaziva se na ime, ne usmerava pogled, radije se igra samo nego što učestvuje u aktivnostima sa drugima i td. Čovek je socijalno biće, usmeren na komunikaciju sa okolinom. Ukoliko dete ne pokazuje interes za komunikaciju moguće je da postoji određeni razvojni problem u nervnoj strukturi.

Detetova pažnja je kratkotrajna i nepotpuna - stalno je u pokretu, vrlo kratko se zadržava na jednoj aktivnosti, igra je uglavnom rušilačka, slabo reaguje na zahteve od strane odraslih osoba...

Govor je eholaličan - ponavlja govor drugih (kao eho) i čak i na pitanja odgovara na ovakav način.

Često imate utisak kao da dete ne razume šta mu govorite, iako je sluh u redu.

Detetov razvoj kasni u odnosu na očekivani za uzrast za neke od uobičajenih aktivnosti - sedenje, prohodavanje, samostalno hranjenje, progovaranje, pisanje i čitanje, ...


Savetujemo Vam da se obratite pedijatru, neuropsihijatru ili psihologu za dalja ispitivanja ukoliko prepoznajete neki od gore navedenih simptoma kod Vašeg deteta.

Ovo su neki elementi na koje Vam skrećemo pažnju, jer se jednostavno uočavaju a vrlo često ignorišu kao problem jako dugo i nažalost - na štetu govornika. Ukoliko Vam je potrebno više informacija potražite ih na internetu, u knjigama, ili kod Vašeg logopeda.

Pročitajte i stranice o govornim organima i sluhu.

Napomena:
Tekstovi na ovom sajtu su isključivo informativnog tipa. Oni nisu zamena za stručni savet specijaliste. Date informacije nemojte shvatiti kao nešto čime možete odrediti dijagnozu ili tretirati određeni problem bez konsultacije stručnog lica. Molimo Vas da se konsultujete sa stručnim licem ukoliko imate bilo kakva pitanja o zdravstvenom stanju Vas/Vašeg deteta.

03.02.2011. © Speak Up
alfkidsroditelj_portalstudiocentar