baner ЋИРИЛИЦА
LATINICA
ENGLISH

razvojne norme
0-2 godine
2-3 godine
3-4 godine
4-5 godina
5-7 godina


Pričajmo!
logoped?
komunikacija?
govorni organi?
sluh?
nervne strukture?


Problem?
alalija?
afazija?
disfagija?
disfazija? 
disfonija?
disgrafijA?
diskalkulija?
dislalija?
disleksija?
dispraksija?
mucanje?
...

novosti

 

GOVORNI ORGANI
(Oni naime nepostoje, već se za govor koristimo organima za disanje i varenje)

Šta sve može biti problem:


- Frenulum (podjezična vezica, tanko vezivno tkivo koje se proteže od korena jezika sa prednje strane do poda jezika).
Ponekad se dešava da je povezana vrhom jezika, te da zateže jezik onemogućavajući mu da se slobodno kreće po usnoj duplji. Osim što pravi problem pri hranjenju, onemogućava izgovor velikog broja glasova - Č, Dž, Š, Ž, L, R. Problem se rešava jednostavnom intervencijom - zasecanjem, od strane dečjeg stomatologa. Rana intervencija je značajna za dete, jer se na taj način sprečava da dete nauči pogrešan izgovor glasova, što je često teže ispraviti nego dete naučiti novim glasovima.


- Jezik, organ koji je nosilac naših čula ukusa, svojim raznovrsnim položajima u usnoj duplji pomaže da naši glasovi zvuče baš onako kako ih čujemo. Na pokretljivost jezika utiče sazrevanje nervnih struktura koje njime upravljaju,
pa je normalno da do nekog uzrasta deca ne izgovaraju sve glasove pravilno. Ipak, vežbanje jezika vrlo je bitno za pravilan izgovor, a ove vežbe deci su zanimljive i rado ih izvode. Većina svakodnevnih aktivnosti, a posebno pri hranjenju ujedno je i vežba motorike jezika.


-Usne, kao okrugli mišić našeg tela, osim što koristimo za otvaranje usta kada pijemo ili jedemo, koristimo i za poljupce, ali i za govor. Kao i jezik, svojim položajima artikulišu zvukove koje proizvodimo, te i njhovu pokretljivost spontano vežbamo u prvim godinama života. Ukoliko iz nekog razloga motorika kasni, jednostavnim vežbama je podstičemo. Kod izvesnog broja dece, usled različitih faktora, na rođenju se uočava rascep ili tzv. "zečija usna" - kada su usni i nosni otvor spojeni, a ponekad i sa dodatnim komplikacijama - obostrani rascep, bez gornjeg nepca itd. Ovaj problem se rešava plastičnim operacijama i adekvatnim tretmanima, uz pojačanu kontrolu sluha, jer se infekcije srednjeg uha lakše razvijaju zbog specifične anatomije i povezanosti sa usno-nosnim otvorima.


- Zubi, koštane tvorevine koje nam krase osmeh, seckaju tvrdu hranu, zajedno sa svim mišićima usne duplje, usnama i jezikom artikulišu naše glasove. O održavanju zdravih zuba brinete Vi sami, pravilnom ishranom i higijenom, i redovnim odlascima kod stomatologa. Ukoliko se zubi razvijaju nepravilno od stomatologa ćete dobiti zubnu protezu kako bi se nepravilnost ispravila. Krivi zubi, za razliku od nekih drugih nepravilnosti vilica poput visoko postavljenog gornjeg nepca, protruzije ili progenije, ne opravdavaju lošu artikulaciju glasova. Ukoliko dete menja mlečne zube stalnim, pa postoji slobodan prostor umesto zuba - ovo ne opravdava pokrete jezika van usne duplje pri artikulaciji glasova - S, Z, C, Ć, Đ, L, N, T, D, Š, Ž, Č, Dž. Ovakvav izgovor glasova može se ispraviti i za vreme nošenja zubne proteze, ali i dok stalni zubi rastu.

- Dete ne kontroliše pljuvačku, pljuvačka se sliva van usta, iako je dete starije od dve godine. Ovo nema toliko veze sa lučenjem pljuvačnih žlezda koliko sa sposobnošću mišića da pljuvačku usmeravaju u grlo. Određenim vežbanjem se problem prevazilazi.


- Spušteno meke nepce uz uvećani treći krajnik, može
biti uzrok neprohodnosti vazduha između ždrela i usne ili nosne duplje. Prepoznaje se po takozvanom "nazalnom" zvuku pri izgovoru glasova. Ukoliko je potrebno dete se upućuje na hiruršku intervenciju, ili se odmah uključuje u tretman gde se specifičnim vežbama uvežbava pravilna artikulacija.


- glasne žice, sićušni mišići kao strune vezani su za grkljan. Otvaranjem i zatvaranjem dela grkljana vazduh koji prolazi iz pluća pokreće ih, te svojim treperenjem stvaraju osnovni ton. Anatomski problemi grkljana i glasnih žica rešavaju se hirurškim operacijama, infekcije adekvatnom medokametoznom terapijom, uz naknadni ili dodatni logopedski tretman. Bilo kakva promena u glasu - škriputanje, udvojenost glasa, produbljen glas i slično, signal su za hitnu medicinsku dijagnostiku ( lekara opšte prakse ili pedijatra, otorinolaringologa i fonijatra), i u skladu sa njom daljom intervencijom i logopedskim tretmanom.

Ovo su neki elementi na koje Vam skrećemo pažnju, jer se jednostavno uočavaju a vrlo često ignorišu kao problem jako dugo i nažalost - na štetu govornika. Ukoliko Vam je potrebno više informacija potražite ih na internetu, u knjigama, ili kod Vašeg logopeda.

Pročitajte i stranice o sluhu i nervnim strukturama.

Napomena:
Tekstovi na ovom sajtu su isključivo informativnog tipa. Oni nisu zamena za stručni savet specijaliste. Date informacije nemojte shvatiti kao nešto čime možete odrediti dijagnozu ili tretirati određeni problem bez konsultacije stručnog lica. Molimo Vas da se konsultujete sa stručnim licem ukoliko imate bilo kakva pitanja o zdravstvenom stanju Vas/Vašeg deteta.

03.02.2011. © Speak Up
alfkidsroditelj_portalstudiocentar